Wednesday, 29 February 2012

Jenta med Snø i Håret av Ninni Schulman | Velskrevet hverdagskrim

As far as I know, this book has not been translated into English (but it should be!!), so I'm writing about it in Norwegian only.

Jeg regelrett slukte Jenta med Snø i Håret av Ninni Schulman, som nettopp ble utgitt på Cappelen Damm i Norge. Dette er en ekstremt velskrevet krim med nydelig språklig flyt som gjør boken en nytelse å lese. Har vi kanskje en ny svensk krimdronning i Ninni Schulman? Jeg akter iallefall å følge hennes forfatterskap videre, for denne boken overbeviser virkelig.

I en liten by i Nord-Sverige forsvinner tenåringsjenta Hedda sporløst på nyttårsaften. Samtidig dukker det opp et ukjent lik av en jente på Heddas alder. Er det noen sammenheng mellom de to hendelsene? Politiet i Hagfors får en svært vanskelig oppgave, og når personlige anliggende begynner å knyttes til saken, er det få som klarer å holde hodet kaldt.

Vi møter også den nyskilte journalisten Magdalena som nettopp har flyttet tilbake til Hagfors med sin lille sønn Nils. Madgalena kaster seg hodestups inn i spekulasjoner rundt både forsvinningen og mordet, og snart har hun oppdaget noe som både setter hennes eget liv, og Nils', i fare.

Samtidig prøver den unge jenta Sonya å klamre seg til livet, selv om det ikke akkurat ser lyst ut for henne. Ettersom hun ikke lenger er "til nytte" for de som holder henne fanget, er det bare et spørsmål om tid før hun også forsvinner, på lik linje som hennes søster Ana.

Det er ekstremt lett å komme inn i denne krimboken. Karakterene er troverdige og språket har en fin flyt, samtidig som handlingen hele tiden drives framover. Jeg ble totalt oppslukt av karakterene og krimplottet, og klarte ikke å legge boken fra meg før siste side.

Noe av det som gjør handlingene i boken troverdig og ekte, er forholdene mellom familier. Et sterkt tema er skillsmisse og samlivsproblemer. Magdalena er nettopp skilt og sliter med å takle eksmannens nye liv med ny kjæreste, og sønnens forvirring. Heddas far føler ikke lenger en tilknytning til sin kone, men når datteren forsvinner tvinges han til å bli ved hennes side. Flere mannsfigurer i boken mishandler kvinnene i sine liv. Politikvinnen Petra sliter med dårlig samvittighet ovenfor sin mann ettersom hun jobber så mye. Det er mange hemmeligheter bak veggene på de tilsynelatende fredelige husene i byen.

Forholdet mellom foreldre og barn er også et sentral tema. Her handler det mye om kommunikasjon og hemmeligheter. Nils sliter med å venne seg til sin nye tilværelse hvor han bare ser sin far annenhver helg. Heddas foreldre blir overrasket når politiet kan fortelle dem at Hedda hadde et forhold til en 25-åring. Politikvinnen Petra, som hele tiden har trodd at hennes barn forteller henne alt, begynner etterhvert å innse at datteren skjuler ting for henne. Politimannen Christer begynner å se sider av sin far som han ikke vet om han kan leve med.

Knuste drømmer og illusjoner er en sterk drivkraft i mange av handlingens ledd. For Magdalena er det hennes familieliv som har gått under, mens for Sonya er det hennes drøm om en bedre fremtid som nå ligger i grus. Christer takler ikke muligheten for at hans illusjon om hvem hans far egentlig er, kan vise seg å være feil. Det er mange såre følelser både oppover og nedover i slektstrærne i boken.

Jeg vil ikke si så mye mer om boken i frykt for å avsløre noe. Jenta med Snø i Håret sitter som et skudd og heldigvis foreligger en oppfølger i svensk utgave i disse dager. Dette er virkelig en stor og god leseropplevelse (om en krim kan være god?), og jeg nøt virkelig hver eneste side. Jenta med Snø i Håret anbefales på det varmeste! Gjør den til årets påskekrim, eller les den med én gang. Du kommer ikke til å angre!

Kobling

4 comments:

Camilla said...

Har også sett på denne og tenkt å lese den, det lille jeg leste helt i starten da jeg titta på den virket veldig lovende:)

Bokelskerinnen said...

Jeg leste denne på svensk og likte den også kjempegodt. Er veldig enig i alt du skriver. Fin anmeldelse.

Sigrid said...

Takk takk :)

Attmed fjellet said...

Hallo! Vermland er ikke i Nord- Sverige!! Ligger inn mot norskegrensa med Hedmark på norsk side, der altså typ Hamar, ligger..
Ellers en flott omtale! Takk skal du! :)